facebook  twitter  youtube instagram
OostPactDoor ambassadeur AlwinVanAlphen

Alwin van Alphen

Beweegcoach

Ik ben sinds kort beweegcoach voor de wijken Oost, Centrum en Noordrand. Vanuit het programma Lekker Bezig werk ik aan een beweeg- en sportaanbod dat aansluit bij de behoeften van bewoners. De beweegcoaches kunnen nieuwe activiteiten opzetten, maar de voorkeur gaat ernaar uit dat wij de aanzet geven en dat de huidige aanbieders of wijkbewoners zelf het verder oppakken. Activiteiten die niet vóór maar dóór de wijk zijn bedacht, zijn vaak succesvoller.

Sport neemt een belangrijke plek in mijn leven in. Het is een uitlaatklep en een fijne manier om te ontspannen. Ook ga ik graag uitdagingen aan. Bijvoorbeeld om zo veel mogelijk Oosterlingen in beweging te krijgen. Om dat doel te bereiken, werk ik aan onderlinge afstemming tussen de sportverenigingen, de wijkschoolvereniging en de welzijnsorganisaties die sport- en beweegactiviteiten aanbieden. Samen maak je het aanbod zichtbaarder en gevarieerder en bereik je veel meer mensen.

Een gezonde geest in een gezond lichaam
Een actieve levensstijl zorgt niet alleen voor een gezonder lichaam, maar ook dat je mentaal lekkerder in je vel zit. Daarnaast kan samen sporten in een wijk als Oost voor meer onderling contact zorgen. Je hoeft elkaars taal niet te spreken om gezellig een potje basketbal of tafeltennis te spelen.
In Oost is al een behoorlijk groot aanbod, variërend van judo tot hiphopdansen en een wandelclub. De wijkschoolvereniging is erg actief en laat basisschoolleerlingen na schooltijd kennismaken met verschillende sporten. Ook in de sportzalen aan de Kepplerstraat en de Fahrenheitstraat is vaak iets te doen. Wel is het aanbod veelal gericht op jonge kinderen. Terwijl het voor jongeren en volwassenen ook goed zou zijn om dichtbij huis te kunnen sporten.

Faciliteiten beter benutten
Veel plekken in Oost lenen zich uitstekend voor samen sporten. Op de onlangs geopende Krajicek Playground, oftewel Het Schieveldje, kunnen kinderen regelmatig onder begeleiding van sportcoaches een balletje trappen. Op Het Stoompie is het altijd druk, maar van bijvoorbeeld de prachtige 'beweegtuin' - een initiatief van buurtbewoners van een paar jaar gelegen - zou veel vaker gebruik gemaakt kunnen worden. De toestellen zijn prima geschikt voor senioren en mensen die fit willen blijven maar niet al te zwaar willen sporten. Ik zou graag een Oosterling vinden die dit samen met mij wil oppakken.

Sport voor iedereen
Mensen met een smalle beurs denken ten onrechte dat zij zich sport niet kunnen veroorloven. Maar er is vaak verrassend veel mogelijk. Via de wijkschoolvereniging kunnen kinderen voor een sterk gereduceerd tarief lid worden van een sportvereniging. Bovendien kan bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur subsidie worden aangevraagd voor lidmaatschap van een sportvereniging of voor het behalen van een zwemdiploma. Een aanvraag hiervoor moet worden gedaan via een erkend bemiddelaar. De beweegcoaches kunnen deze discreet verzorgen.

Ik ben ambassadeur van Oost Pact Door en ik ga voor een gezond, vitaal en fit Oost.

broodtrommel

De Broodtrommel van Oost

De Broodtrommel van Oost is een nieuw wapen in de strijd tegen de rattenoverlast. Op diverse plekken in de wijk wordt brood ingezameld. Van de broodresten wordt biogas gemaakt.

Meer informatie
gfe

GFE-inzameling

Ongeveer een kwart van ons restafval bestaat uit groenten-, fruit- en etensresten. Deze worden apart ingezameld en gecomposteerd. De gfe-containers worden op verzoek van wijkbewoners geplaatst. 

Meer informatie
grofvuilinzameling

Mobiele grofvuilinzameling

De eerste drie maandagen van de maand komt de grofvuilwagen van Irado naar Oost. Tussen 18.00 en 20.00 uur kun je grofvuil komen brengen.

Meer informatie
ambassadeurs

Ambassadeurs

De ambassadeurs van Oost Pact Door - mensen die in Oost wonen en/of werken - inspireren anderen om zich in te spannen voor de wijk. Als ambassadeur bepaal je zelf je doel en de tijd en energie die je hierin wilt investeren.

Meer informatie
wijkportaal

Wijkportaal Oost

Op het wijkportaal zie je welke organisaties in Oost actief zijn en welke activiteiten zij organiseren. Ook vind je er nieuwtjes, een burenboek en een vraag-en-aanbod-prikbord.

Meer informatie

Bekijk de video's