facebook  twitter  youtube instagram
Natascha Visser is de eerste professionele afvalcoach van Schiedam. Sinds de start van de pilot met de mobiele grofvuilinzameling is Natascha elke maandagavond aanwezig om wijkbewoners - mensen die grofvuil komen brengen, maar ook passanten - te informeren over vervuiling, aanbiedregels en afvalscheiding. Met ingang van 1 januari 2019 is deze vrijwilligersfunctie geprofessionaliseerd en wordt het takenpakket van de afvalcoach uitgebreid. De functie wordt ondergebracht bij Buurtwerkplaats De Buren. Natascha gaat onder meer de scholen in Oost adviseren over afvalscheiding en met de buurtbakfiets grondstoffen als elektrische apparaten en verf gescheiden inzamelen. Ze is bereikbaar via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als je bijplaatsing van afvalzakken en grofvuil naast de containers wilt melden, kun je dat doen via de Buiten Beter-app of via telefoonnummer 14010 van de gemeente. 

De wijk ontwikkelt de wijk
Deze ontwikkeling is een uitstekend voorbeeld van de kracht van Oost Pact Door: de wijk ontwikkelen vanuit de wijk, door bewoners en ondernemers te laten meedenken over oplossingen én ze te betrekken bij de uitvoering ervan. De gemeente heeft in 2018 het voortouw genomen en is om tafel gegaan met Irado, Toezicht en Handhaving en twee bewoners/ondernemers uit Oost. Er is gekeken hoe Oost schoner kan, hoe afval beter kan worden gescheiden en hoe alle betrokken partijen elkaar kunnen ondersteunen en versterken. Dit heeft onder meer geresulteerd in experimenten als de mobiele grofvuilinzameling, de broodinzameling, de plaatsing van gfe-containers, de aanleg van containertuintjes en de peuken- en pittenroosters op het Van 't Hoffplein.
broodtrommel

De Broodtrommel van Oost

De Broodtrommel van Oost is een nieuw wapen in de strijd tegen de rattenoverlast. Op diverse plekken in de wijk wordt brood ingezameld. Van de broodresten wordt biogas gemaakt.

Meer informatie
gfe

GFE-inzameling

Ongeveer een kwart van ons restafval bestaat uit groenten-, fruit- en etensresten. Deze worden apart ingezameld en gecomposteerd. De gfe-containers worden op verzoek van wijkbewoners geplaatst. 

Meer informatie
grofvuilinzameling

Mobiele grofvuilinzameling

De eerste drie (en incidenteel de vierde) maandagen van de maand komt de grofvuilwagen van Irado naar Oost. Tussen 18.00 en 20.00 uur kun je grofvuil komen brengen.

Meer informatie
ambassadeurs

Ambassadeurs

De ambassadeurs van Oost Pact Door - mensen die in Oost wonen en/of werken - inspireren anderen om zich in te spannen voor de wijk. Als ambassadeur bepaal je zelf je doel en de tijd en energie die je hierin wilt investeren.

Meer informatie
wijkportaal

Wijkportaal Oost

Op het wijkportaal zie je welke organisaties in Oost actief zijn en welke activiteiten zij organiseren. Ook vind je er nieuwtjes, een burenboek en een vraag-en-aanbod-prikbord.

Meer informatie
natuurvriendelijke oever

Natuurvriendelijke oever

Met de aanleg van een natuurvriendelijke oever aan de Swammerdamsingel  krijgt de natuur meer ruimte, waardoor een rijkere variatie aan planten en dieren ontstaat en de waterkwaliteit verbetert. 

Meer informatie

Bekijk de video's