facebook  twitter  youtube instagram
OostPactDoor ambassadeur DevonDelsman

Devon Delsman

Urban designer en student

Ik ben opgegroeid in Oost en woon hier nog steeds naar tevredenheid. Na een studie Urban Design volg ik nu de opleiding Landscape and Environment Management. Mijn bijzondere interesse gaat uit naar stedelijke biodiversiteit en manieren om het evenwicht tussen stad en natuur te herstellen. Een groene stad is niet alleen goed voor de mensen die er wonen maar vooral ook voor de dieren- en plantensoorten. Sinds enige tijd maak ik me daarom sterk voor de aanleg van een natuurvriendelijke oever langs de Swammerdamsingel. Dit is een flauw afgegraven oever, waar een diversiteit aan flora soorten zich kunnen ontwikkelen. Deze oever biedt ook schuilgelegenheid aan amfibieën en vogels.

Ruimte voor de natuur
Maar ook met kleinere ingrepen kunnen we de natuur meer ruimte geven in een dichtbebouwd gebied als Oost. Bijvoorbeeld door geveltuintjes aan te leggen of door Operatie Steenbreek, waarmee je tuintegels vervangt door bloemrijke vegetatie en struiken. Maar ook door na te denken over wát we in tuinen, bermen en parken laten groeien. Soms hoeft de mens slechts iets kleins te doen en doet de natuur zelf de rest van het werk. Zo heb ik bij de moestuin naast de Buurtwerkplaats een zogeheten bijenlint aangelegd: bloemrijke bermen die bijen en andere insecten aantrekken. Die zorgen voor de bestuiving van bloemen en vormen de voornaamste voedselbron voor vele vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën.

Samen Oost groener en duurzamer maken
Maar ik zie nog veel meer kansen voor de natuur in Oost. Er zijn vele huizenblokken - en een enorme megabioscoop! - waarop prima groene sedumdaken kunnen worden aangelegd. Die werken isolerend en kunnen bij hevige regenval veel water opnemen.
Ik ben ambassadeur van Oost Pact Door omdat ik mijn kennis van stedelijke biodiversiteit graag met de wijk deel. En omdat ik graag met wijkgenoten in contact kom om samen Oost groener en duurzamer te maken. Wil je meer weten of wil je samen met mij een Operatie Steenbreek in Oost op touw zetten? Neem dan contact met mij op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ik ben ambassadeur van Oost Pact Door en ik ga voor ruimte voor de natuur in Oost.

broodtrommel

De Broodtrommel van Oost

De Broodtrommel van Oost is een nieuw wapen in de strijd tegen de rattenoverlast. Op diverse plekken in de wijk wordt brood ingezameld. Van de broodresten wordt biogas gemaakt.

Meer informatie
gfe

GFE-inzameling

Ongeveer een kwart van ons restafval bestaat uit groenten-, fruit- en etensresten. Deze worden apart ingezameld en gecomposteerd. De gfe-containers worden op verzoek van wijkbewoners geplaatst. 

Meer informatie
grofvuilinzameling

Mobiele grofvuilinzameling

De eerste drie maandagen van de maand komt de grofvuilwagen van Irado naar Oost. Tussen 18.00 en 20.00 uur kun je grofvuil komen brengen.

Meer informatie
ambassadeurs

Ambassadeurs

De ambassadeurs van Oost Pact Door - mensen die in Oost wonen en/of werken - inspireren anderen om zich in te spannen voor de wijk. Als ambassadeur bepaal je zelf je doel en de tijd en energie die je hierin wilt investeren.

Meer informatie
wijkportaal

Wijkportaal Oost

Op het wijkportaal zie je welke organisaties in Oost actief zijn en welke activiteiten zij organiseren. Ook vind je er nieuwtjes, een burenboek en een vraag-en-aanbod-prikbord.

Meer informatie
natuurvriendelijke oever

Natuurvriendelijke oever

Met de aanleg van een natuurvriendelijke oever aan de Swammerdamsingel  krijgt de natuur meer ruimte, waardoor een rijkere variatie aan planten en dieren ontstaat en de waterkwaliteit verbetert. 

Meer informatie

Bekijk de video's