facebook  twitter  youtube instagram

Ik ben ambassadeur van Oost Pact Door en ik ga voor ...

De ambassadeurs van Oost Pact Door - mensen die in Oost wonen en/of werken - inspireren anderen om zich in te spannen voor de wijk. Als ambassadeur bepaal je zelf je doel en de tijd en energie die je hierin wilt investeren.
OostPactDoor ambassadeur Feike Knits

Feike Knits

Beweegcoach

Ik ben sinds kort beweegcoach in de wijken Oost en Noordrand. Vanuit het programma Lekker Bezig Schiedam werk ik aan een beweeg- en sportaanbod dat aansluit bij de behoeften van bewoners. Wij kunnen zelf nieuwe activiteiten opzetten, maar het liefst geven wij aanzet de aanzet en ondersteunen wij de huidige aanbieders of wijkbewoners om het verder op te pakken. Activiteiten die niet vóór maar dóór de wijk worden bedacht, zijn namelijk vaak succesvoller.

Sport neemt een belangrijke plek in mijn leven in. Ik heb veel verschillende sporten gedaan, waarvan een paar op hoog niveau. Het is een fijne manier om te ontspannen, het kan een uitlaatklep zijn en het is ook goed voor je lichaam en geest.

Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen in Oost te laten bewegen. Dit doe ik door samen met de sportverenigingen en de wijkschoolvereniging te werken. Maar het allerbelangrijkste is om de bewoners van Oost hierbij te betrekken.

Een gezonde geest in een gezond lichaam
Een actieve levensstijl zorgt niet alleen voor een gezonder lichaam, maar ook dat je mentaal lekkerder in je vel zit. Ook een rijk sociaal leven draagt bij aan je geestelijke welzijn. Sporten is bewegen én ontmoeten. Je hoeft niet dezelfde taal te spreken om gezellig een potje basketbal te spelen of samen een stukje te wandelen.
In Oost is al een behoorlijk groot sport -en beweegaanbod. De wijkschoolvereniging is erg actief en laat basisschoolleerlingen na schooltijd kennismaken met verschillende sporten. Ook in de sportzalen aan de Kepplerstraat en de Fahrenheitstraat is vaak iets te doen.

Faciliteiten beter benutten
Veel plekken in Oost lenen zich uitstekend voor samen sporten. Op de onlangs geopende Krajicek Playground, oftewel Het Schieveldje, kunnen kinderen regelmatig onder begeleiding van sportcoaches een balletje trappen. Op Het Stoompie is het altijd druk, maar van bijvoorbeeld de prachtige 'beweegtuin' - een initiatief van buurtbewoners van een paar jaar gelegen - zou veel vaker gebruik gemaakt kunnen worden. De toestellen zijn prima geschikt voor senioren en mensen die fit willen blijven maar niet al te zwaar willen sporten. Ik zou graag een Oosterling vinden die dit samen met mij wil oppakken.

Oost telt veel plekken waar kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen kunnen sporten en bewegen. Op de Krajicek Playground, oftewel Het Schieveldje, kunnen kinderen regelmatig onder begeleiding van sportcoaches sporten en bewegen. Spelen kan op Het Stoompje en in de natuurspeeltuin van Basisschool Kaleidoscoop, en verschillende organisaties in de wijk bieden activiteiten voor tieners en jongeren aan. Volwassenen en senioren die niet al te zwaar willen sporten maar toch actief willen blijven, kunnen terecht in de 'beweegtuin' op het Archimedesplein. Hier wordt jammer genoeg nog weinig gebruik van gemaakt. 

Sport voor iedereen
Mensen met een smalle beurs denken vaak ten onrechte dat zij zich sport niet kunnen veroorloven. Maar er is vaak verrassend veel mogelijk. Via de wijkschoolvereniging kunnen kinderen voor een sterk gereduceerd tarief lid worden van een sportvereniging. Bovendien kan bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur subsidie worden aangevraagd voor lidmaatschap van een sportvereniging of voor zwemlessen. Een aanvraag hiervoor moet worden gedaan via een erkend bemiddelaar. Hier kan ik bij helpen, maar ook één van mijn collega’s van Lekker Bezig Schiedam.

Ik ben ambassadeur van Oost Pact Door en ik ga voor een gezond, vitaal en sociaal Oost.

A3 corona

Bekijk de video's

Loaded JSON is empty