facebook  twitter  youtube instagram
Het team Toezicht & Handhaving heeft gisteren ruim vijftig zwerf- en weesfietsen uit de wijk verwijderd. De meeste fietsen werden afgevoerd van de Professor Kamerlingh Onneslaan, de Boerhaavelaan en het Van 't Hoffplein. Als gevolg van de coronamaatregelen hebben deze werkzaamheden een tijd stilgelegen. Sinds half mei is het team weer fietsen gaan stickeren.

Voordat een zwerf- of weesfiets kan worden verwijderd, moet een officiƫle procedure worden gevolgd. Eerst worden fietsen die zichtbaar niet meer worden gebruikt gelabeld met een paarse waarschuwingssticker en worden de kenmerken en standplaats genoteerd. De eigenaar heeft vervolgens vier weken de tijd om zich te melden. Gebeurt dit niet en staat de fiets na die vier weken nog op dezelfde plek, dan wordt er een gele sticker bij geplakt en gaat een nieuwe wachttijd in, dit keer van twee weken. Na afloop daarvan kan de fiets voor verwijdering worden ingepland.
Alle verwijderde zwerf- en weesfietsen worden opgeslagen in een depot. Daar wordt gecontroleerd of de fiets wellicht als gestolen staat geregistreerd en of de eigenaar kan worden achterhaald. Als dit niet het geval is, worden goede fietsen voor hergebruik bestemd en gaan kapotte fietsen naar het oud ijzer.

Voor gisteren stond eigenlijk een grotere opruimactie gepland, maar omdat de handhavers moesten assisteren bij een incident werd deze voortijdig afgebroken. De resterende gelabelde fietsen, naar schatting zo'n honderd, worden eerdaags alsnog afgevoerd.

zwerffietsen boerhaavelaan