facebook  twitter  youtube instagram
Schiedam-Oost is een wijk vol mogelijkheden, barstensvol talent. Wat moet het maatschappelijk middenveld wel én niet doen opdat de bewoners van Oost zichzelf en hun gemeenschap versterken?


Het Pact van Oost? Wat is dat?

Schiedam-Oost is een wijk vol mogelijkheden, barstensvol talent. Wat moet het maatschappelijk middenveld wel én niet doen opdat de bewoners van Oost zichzelf en hun gemeenschap versterken?

Deze vraag stelde gemeentesecretaris Jan van Ginkel begin 2015 aan Ben de Koning (Frankelandgroep), Bob Venhuizen (Woonplus Schiedam), Joost Krop (bewoner Schiedam-Oost), Mario Stam (wethouder Gemeente Schiedam), Peter Jonkers (Primair Openbaar Onderwijs) en Sjoerd Top (Nationale Politie). Het resultaat van hun intensieve zoektocht is vastgelegd in het Pact van Oost: een verbond van betrokken mensen die samen met inwoners, organisaties, ondernemers en ambtenaren werken aan het ontwikkelen van het talent van Oost. Met een frisse aanpak en concrete doelen en afspraken.

beeld nieuwsbrief oostpactdoor2
 

Oost Pact Door: terugblikken en vooruitblikken

Op 11 mei waren de Pacters en hun genodigden te gast op de Sint Jan. Na een interactieve quiz waarin de aanwezigen hun kennis van de wijk konden testen, werd de tussenrapportage van anderhalf jaar Pact van Oost gepresenteerd in de vorm van een film en een brochure, Deze maakten duidelijk dat er heel veel gebeurt in Oost. 
De Pacters hebben tot slot in een aantal rondetafelgesprekken veel inspiratie en nieuwe ideeën opgedaan voor hun vervolgactiviteiten. Zo wordt er na de zomervakantie een thema-avond over veiligheid georganiseerd. In de volgende nieuwsbrief volgt meer informatie.


beeld nieuwsbrief oostpactdoor6
 

Pact mee door!

Het Pact van Oost is van iedereen. We staan samen aan de lat om 'door te pacten'. Iedereen die bij Oost betrokken is - als inwoner, ondernemer, ambtenaar of vrijwilliger - kan helpen de doelen uit het Pact van Oost te realiseren. Op de website vind je video’s van 'doorpacters' Astrid en Astrid, Barbera, Ben, Bob, Devon, Esther, Jolanda, Joost, Mario, Mary, Patricia, Peter, Sharda, Sjoerd en Wim. Wil jij iets organiseren waar de wijk beter, mooier en sterker van wordt? Dan ben jij ook een doorpacter. Deel je verhaal op Facebook of gebruik het contactformulier.

beeld nieuwsbrief oostpactdoor7

 

Doorpacters: Creatief Ondernemend Oost

Sinds anderhalf jaar vormen zo’n zestig creatieve Oosterlingen samen Creatief Ondernemend Oost (COO). Het collectief bestaat uit onder meer vormgevers, fotografen, filmers, muzikanten, architecten, dansers, communicatieadviseurs en kunstenaars. Zij komen een paar keer per jaar bij elkaar, telkens op een andere locatie in de wijk. Ze vertellen elkaar waar ze mee bezig zijn, zoeken mogelijkheden om samen (betaalde) klussen te doen en organiseren activiteiten waar de wijk beter van wordt. Denk aan de ludieke anti-hondenpoepactie van The Pooh Fighters en aan het muziek-en-eetfeest Oost(s)Maakt, dat ook in 2017 weer wordt georganiseerd. In de volgende nieuwsbrief volgt hierover meer informatie. 

Heb je zelf een creatief beroep of een creatieve opleiding, woon en/of werk je in Oost en wil je je aansluiten bij het collectief? Laat het weten via het contactformulier.

beeld nieuwsbrief oostpactdoor5
 
broodtrommel

De Broodtrommel van Oost

De Broodtrommel van Oost is een nieuw wapen in de strijd tegen de rattenoverlast. Op diverse plekken in de wijk wordt brood ingezameld. Van de broodresten wordt biogas gemaakt.

Meer informatie
gfe

GFE-inzameling

Ongeveer een kwart van ons restafval bestaat uit groenten-, fruit- en etensresten. Deze worden apart ingezameld en gecomposteerd. De gfe-containers worden op verzoek van wijkbewoners geplaatst. 

Meer informatie
grofvuilinzameling

Mobiele grofvuilinzameling

De eerste drie maandagen van de maand komt de grofvuilwagen van Irado naar Oost. Tussen 18.00 en 20.00 uur kun je grofvuil komen brengen.

Meer informatie
ambassadeurs

Ambassadeurs

De ambassadeurs van Oost Pact Door - mensen die in Oost wonen en/of werken - inspireren anderen om zich in te spannen voor de wijk. Als ambassadeur bepaal je zelf je doel en de tijd en energie die je hierin wilt investeren.

Meer informatie
wijkportaal

Wijkportaal Oost

Op het wijkportaal zie je welke organisaties in Oost actief zijn en welke activiteiten zij organiseren. Ook vind je er nieuwtjes, een burenboek en een vraag-en-aanbod-prikbord.

Meer informatie
natuurvriendelijke oever

Natuurvriendelijke oever

Met de aanleg van een natuurvriendelijke oever aan de Swammerdamsingel  krijgt de natuur meer ruimte, waardoor een rijkere variatie aan planten en dieren ontstaat en de waterkwaliteit verbetert. 

Meer informatie

Bekijk de video's