facebook  twitter  youtube instagram
Deze week start een proef met de openstelling van vijf ondergrondse restafvalcontainers in Oost. Deze zijn voor een periode van zes maanden zonder pasje toegankelijk. Het betreft alle vijf de containers op het Van 't Hoffplein: twee op de hoek met de Van 's-Gravesandestraat, twee op de hoek met de Boerhaavelaan en één op de kop van de Boylestraat.

Met deze proef onderzoeken de gemeente en Irado in hoeverre het huidige systeem met de toegangspasjes de oorzaak is van het relatief hoge aantal bijplaatsingen van vuilniszakken naast de containers.
 
Openstelling van de containers heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat bewoners die géén toegangspas (bij zich) hebben hun vuilniszakken netjes in de container kwijt kunnen. Het nadeel is dat bedrijven de open containers kunnen misbruiken om bedrijfsafval in te storten zonder hiervoor afvalstoffenheffing of reinigingsrecht te betalen. Daarnaast zal het openstellen van de containers niet voorkomen dat er grofvuil naast de containers wordt gezet.
 
De afgelopen tijd is nauwkeurig gemeten hoeveel afval in de containers is gegooid en hoeveel vuilniszakken en grofvuil ernaast zijn geplaatst. In maart 2019 wordt gekeken of de vrije toegang tot de containers hierin verandering heeft gebracht. De uitkomsten hiervan zijn van belang voor toekomstig beleid ten aanzien van toegangscontrole.
broodtrommel

De Broodtrommel van Oost

De Broodtrommel van Oost is een nieuw wapen in de strijd tegen de rattenoverlast. Op diverse plekken in de wijk wordt brood ingezameld. Van de broodresten wordt biogas gemaakt.

Meer informatie
gfe

GFE-inzameling

Ongeveer een kwart van ons restafval bestaat uit groenten-, fruit- en etensresten. Deze worden apart ingezameld en gecomposteerd. De gfe-containers worden op verzoek van wijkbewoners geplaatst. 

Meer informatie
grofvuilinzameling

Mobiele grofvuilinzameling

De eerste drie maandagen van de maand komt de grofvuilwagen van Irado naar Oost. Tussen 18.00 en 20.00 uur kun je grofvuil komen brengen.

Meer informatie
ambassadeurs

Ambassadeurs

De ambassadeurs van Oost Pact Door - mensen die in Oost wonen en/of werken - inspireren anderen om zich in te spannen voor de wijk. Als ambassadeur bepaal je zelf je doel en de tijd en energie die je hierin wilt investeren.

Meer informatie
wijkportaal

Wijkportaal Oost

Op het wijkportaal zie je welke organisaties in Oost actief zijn en welke activiteiten zij organiseren. Ook vind je er nieuwtjes, een burenboek en een vraag-en-aanbod-prikbord.

Meer informatie
natuurvriendelijke oever

Natuurvriendelijke oever

Met de aanleg van een natuurvriendelijke oever aan de Swammerdamsingel  krijgt de natuur meer ruimte, waardoor een rijkere variatie aan planten en dieren ontstaat en de waterkwaliteit verbetert. 

Meer informatie

Bekijk de video's