facebook  twitter  youtube instagram
In Oost zijn vele organisaties en bewoners actief. Om dit netwerk letterlijk en figuurlijk zichtbaar te maken, organiseerden De Buurtwerkplaats, DOCK, Gemeente Schiedam, Stichting Buren van Oost en het WijkOndersteuningsTeam de netwerkbijeenkomst Oost Pact Door. Ruim tachtig mensen die in Oost wonen en/of werken trotseerden gisteren de sneeuw om in een gevarieerd programma elkaar (beter) te leren kennen en te ontdekken hoe ze elkaar kunnen versterken. Want de sleutel tot een mooier, socialer, schoner, veiliger en saamhoriger Oost ligt bij samenwerking tussen alle betrokken partijen: professionals, ambtenaren, politici, ondernemers en actieve bewoners.

Netwerkkaart
Onderdeel van het programma was de presentatie van een netwerkkaart van de wijk. In 2015 is het netwerk van Oost in kaart gebracht door Anneke Vlieger en Anne van Summeren van Bureau Opdat. Onlangs is dit opnieuw gebeurd, en bij vergelijking van beide kaarten valt op dat zowel de kleine netwerkjes als het grote netwerk in de wijk zijn verstevigd. De netwerkkaart maakt bovendien inzichtelijk hoe via sleutelfiguren bepaalde groepen in Oost makkelijker te bereiken zijn.

Wijkportaal Oost
Halverwege de bijeenkomst mochten de smartphones uit de binnenzak om een account aan te maken op het onlangs gelanceerde wijkportaal van Oost. Hierop kan iedereen die in de wijk woont en/of werkt gratis een profiel aanmaken en zien wat er te doen is of gebruik maken van het vraag-en-aanbod-prikbord. Inmiddels zijn al ruim veertig organisaties die in de wijk actief zijn op het portaal te vinden.

Presentaties
Tijdens het eten presenteerden een tiental bewoners en professionals zich om beurten aan de tafeltjes voor een korte ‘zeepkistspeech’ waarin zij hun initiatief onder de aandacht brachten. Zo kwamen onder meer de beweegcoach, de bibliotheek en de cultuurscout voorbij. Dat Oost veel talent voortbrengt, bewezen de optredens van Nul10 Hiphop en van gitarist Michael Samson, die samen met violiste Helena Sokolova de wijktune van Oost een nieuwe draai gaven. 

Oost Pact Door-speldjes
Het aantal ambassadeurs - mensen die in Oost wonen en/of werken en die het gedachtegoed van Oost Pact Door uitdragen - groeit nog steeds. Alle ambassadeurs die zich het afgelopen jaar voor de wijk hebben ingezet, kregen als blijk van waardering hiervoor een Oost Pact Door-speldje uit handen van wethouder Jeroen Ooijevaar en de eerste speldjesdragers Aad Hoogstad, Siegfried Koning en Jeannette Nieuwenhuizen.

De nieuwe ambassadeurs in alfabetische volgorde:

André Geldhof (bewoner/Stichting Four Sweet Social), Astrid Hoppe (bewoner/Buurtpreventie), Astrid Ratelband (bewoner/Buurtpreventie), Dietert Bleijs (bewoner/filmmaker) Edward Sparreboom (DOCK), Edwin Maarleveld (OBS De Singel), Ester Stracke (bewoner/Buurtmeisje), Fred Fukkink (Woonplus), Janneke van Lisdonk (Gemeente Schiedam), Joost Krop (bewoner/Buurtwerkplaats), Kees van der Tuijn (bewoner/Stichting Buren van Oost), Mary Brokken (bewoner/Stichting Buren van Oost), Natascha Visser (bewoner/Buurtwerkplaats/afvalcoach/Buurtmeisje), Nicole Cup (Gemeente Schiedam), Paula van Oeveren (WOT), Ron Telussa (WOT), Serap Önal (DOCK), Servet Cinar (bewoner/Stichting Four Sweet Social), Ursula Rutten (gemeente Schiedam).

Ambassadeurs Devon Delsman (bewoner/urban designer), Jetta Hulshoff (OBS De Peperklip), Laura Penders (Gemeente Schiedam), Merel Segers (bewoner/Energiek Schiedam) en Tom de Koning (Basisschool Kaleidoscoop) waren niet aanwezig en krijgen het speldje op een later tijdstip overhandigd.

Elkaar versterken
De bezoekers van het evenement keerden allemaal huiswaarts met nieuwe ideeën, connecties en plannen op zak. Die we hopelijk de komende tijd in de wijk gaan terugzien in de vorm van nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden.

De foto's staan inmiddels op Facebook. Volg Oost Pact Door op sociale media om op de hoogte te blijven!