facebook  twitter  youtube instagram
Toezicht en Handhaving heeft in 2018 voor 952 zwerf- en weesfietsen een verwijderingsprocedure opgestart. Van die 952 zijn in totaal 638 fietsen vervolgens ook daadwerkelijk verwijderd, 107 bij het station en 531 in de rest van de wijk. De ongebruikte en vervallen rijwielen geven het straatbeeld een rommelige aanblik en zijn een doorn in het oog van vele bewoners. 

Dat niet alle fietsen die zijn gelabeld uiteindelijk ook zijn weggehaald, heeft meerdere oorzaken. In een aantal gevallen hebben de eigenaars zich gemeld of werden de fietsen op een andere plek aangetroffen dan waar ze waren gelabeld. In het laatste geval moet dan volgens de wet een nieuwe procedure worden opgestart. Helaas bleek ook een fors aantal labels moedwillig van de fietsen te zijn verwijderd, met name langs de drie lanen. De consequentie hiervan is dat al deze fietsen opnieuw de gehele procedure moeten doorlopen voordat ze kunnen worden afgevoerd.

Blijvende aandacht
Toezicht en Handhaving zet ook in 2019 in op het verwijderen van zo veel mogelijk zwerf- en weesfietsen. Momenteel loopt de wijkboa de diverse hotspots in de wijk af om de volgende lichting te labelen. De lijst met hotspots is samengesteld door wijkbewoners, waaronder uiteraard Cees Kroone, die zich al lange tijd inspant om de ergernis rondom de fietsen aan de kaak te stellen.

Hulp van bewoners welkom
Wat kun je als bewoner doen om te helpen de zwerf- en weesfietsen uit de wijk te krijgen? Melden is en blijft belangrijk. Weet je plekken waar fietsen staan die zichtbaar lang niet meer zijn gebruikt, geeft dit dan even door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De gegevens worden dan gebundeld en aan Toezicht en Handhaving doorgegeven. Ga er niet vanuit dat alle plekken bekend zijn, want het komt regelmatig voor dat op opgeschoonde locaties weer nieuwe afgedankte rijwielen worden achtergelaten. 
Is jouw fiets ten onrechte gelabeld? Dan mag je de sticker er uiteraard af halen. Maar bel ook even met 14010 en geef het nummer van het label door. Dan zorgt Toezicht en Handhaving dat je fiets uit de procedure wordt gehaald.

Meer informatie
Wil je weten hoe de procedure in z'n werk gaat? Dat kun je hier lezen.

zwerffietsen voor na2
De Teylerstraat voor en na de opruimactie

zwerffietsen voor na
Van de Stationstraat zijn eveneens veel ongebruikte fietsen verwijderd
broodtrommel

De Broodtrommel van Oost

De Broodtrommel van Oost is een nieuw wapen in de strijd tegen de rattenoverlast. Op diverse plekken in de wijk wordt brood ingezameld. Van de broodresten wordt biogas gemaakt.

Meer informatie
gfe

GFE-inzameling

Ongeveer een kwart van ons restafval bestaat uit groenten-, fruit- en etensresten. Deze worden apart ingezameld en gecomposteerd. De gfe-containers worden op verzoek van wijkbewoners geplaatst. 

Meer informatie
grofvuilinzameling

Mobiele grofvuilinzameling

De eerste drie maandagen van de maand komt de grofvuilwagen van Irado naar Oost. Tussen 18.00 en 20.00 uur kun je grofvuil komen brengen.

Meer informatie
ambassadeurs

Ambassadeurs

De ambassadeurs van Oost Pact Door - mensen die in Oost wonen en/of werken - inspireren anderen om zich in te spannen voor de wijk. Als ambassadeur bepaal je zelf je doel en de tijd en energie die je hierin wilt investeren.

Meer informatie
wijkportaal

Wijkportaal Oost

Op het wijkportaal zie je welke organisaties in Oost actief zijn en welke activiteiten zij organiseren. Ook vind je er nieuwtjes, een burenboek en een vraag-en-aanbod-prikbord.

Meer informatie
natuurvriendelijke oever

Natuurvriendelijke oever

Met de aanleg van een natuurvriendelijke oever aan de Swammerdamsingel  krijgt de natuur meer ruimte, waardoor een rijkere variatie aan planten en dieren ontstaat en de waterkwaliteit verbetert. 

Meer informatie

Bekijk de video's