facebook  twitter  youtube instagram
weekvandeveiligheid

Hoe bescherm je jezelf tegen cybercriminaliteit? Wat is ondermijning en hoe herken je dat? Wie zijn de wijkagenten van Oost en waarvoor kun je bij ze terecht? Volgende week start de landelijke Week van de Veiligheid. In Oost besteden we die week op allerlei manieren extra aandacht aan veiligheid in de ruimste zin van het woord.



Wijkboa en wijkbrandweerman bij Petje af

Zondag 10 oktober


Wat is een wijkboa en hoe ziet een dag uit het leven van een brandweerman er eigenlijk uit? De kinderen van weekendschool Petje af kunnen wijkboa Andy en wijkbrandweerman Olof het hemd van het lijf vragen.


Landelijke wapeninleveractie

Maandag 11 t/m zondag 17 oktober, 8.00-22.00 uur

Locatie: Politiebureau Bijdorpplein 1

Met een (nep)wapen op zak voel je je misschien zelfverzekerder, maar het is strafbaar en in een panieksituatie kunnen de gevolgen niet te overzien zijn. Voor het slachtoffer, maar ook voor de dader. In de Week van de Veiligheid kun je het politiebureau anoniem en straffeloos steek-, slag- en stootwapens inleveren. Vuurwapens, munitie en explosieven worden op afspraak thuis opgehaald door politie in burger. Veelgestelde vragen over de wapeninleveractie vind je op de website van de gemeente.
Ouders/verzorgers die het gesprek over wapenbezit met hun kind willen aangaan, kunnen gebruik maken van de gespreksleidraad van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.


Hackshield

Steeds meer mensen worden het slachtoffer van cybercriminelen. In de online game Hackshield (voor 'cyber agents' van 8-12 jaar) leer je hoe je kunt zorgen dat niet alleen jijzelf, maar ook je vader, moeder, opa en oma online veilig zijn. Hackshield is helemaal gratis, en beschikbaar voor zowel pc, laptop, tablet als smartphone. En helemaal leuk: je kunt zelf je eigen levels maken en toevoegen.


Het brand-komt-bij-je-thuis-huis

De meeste woningbranden worden veroorzaakt door kapotte of verkeerd gebruikte elektrische apparaten. Maar ook roken, koken en spelen met vuur veroorzaken vaak brand. Even over de grens van Oost kun je in de belevingswoning met virtual reality ervaren wat er kan gebeuren als er bij jou thuis brand uitbreekt en wat je dan wel (of juist níet) moet doen. Dat kan tot 27 november.


Wijkagent en wijkboa bij de Vrienden van Oost

Maandag 11 oktober, 16.00-17.30 uur

Locatie: Wijkhuis Oost, Boerhaavelaan 79

Wijkagent Jenny en wijkboa Andy schuiven aan bij de Vrienden van Oost. Iedereen is welkom om te komen kennismaken en met beiden in gesprek te gaan over alles wat met veiligheid in de wijk te maken heeft. Je kunt binnenlopen tussen 16.00 en 17.30 uur in Wijkhuis Oost (grote zaal links van de ingang).


Veiligheid vroeger en nu

Dinsdag 12 oktober, 10.00-12.00 uur

Locatie: Wijkhuis Oost, Boerhaavelaan 79

Tijdens de dagbesteding voor 55-plussers komen gepensioneerd agent Chiel Wilbrink en medewerkers van Toezicht & Handhaving langs om over het thema veiligheid van gedachten te wisselen. Afsluitend is er een lunch. Meer informatie is verkrijgbaar via het wijkportaal of bel 010-2451818 (DOCK).


Online training VCP voor vrijwilligersorganisaties

Dinsdag 12 oktober 19.30-21.00 uur
Online

Grensoverschrijdend gedrag gebeurt (helaas) overal, en dan kun je als vrijwilligersorganisatie werkend met een kwetsbare doelgroep, maar beter voorbereid zijn. Met het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) maak je als vrijwilligersorganisatie duidelijk dat je problemen rondom grensoverschrijdend gedrag serieus neemt.
KLiK Vrijwilligers (voorheen het Servicepunt Vrijwilligers) organiseert hierover een online training voor bestuurders en coördinatoren van vrijwilligersorganisaties. 


Geheim Agent: sport en spel

Woensdag 13 oktober, 13.30-16.00 uur

Locatie: Het Stoompje, Marconistraat

Als Geheim Agent moet je natuurlijk wel sportief zijn en goed kunnen samenwerken! Een sportieve middag voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, georganiseerd door De Bibliotheek Schiedam en De Betrokken Spartaan. Aanmelden kan op de website van de bibliotheek.


Weerbaarheidstraining voor 55-plussers

Donderdag 14 oktober, 10.00-12.00 uur

Locatie: Gymzaal Wijkhuis Oost, Boerhaavelaan 79

Wat kun je doen als je wordt belaagd of bedreigd? Tijdens deze training leer je je weerbaarheid te vergroten. Afsluitend is er een lunch. Meer informatie is verkrijgbaar via het wijkportaal of bel 010-2451818 (DOCK).


Familiemiddag - Lela's - MiM

Woensdag 13 oktober, 14.00-16.00 uur

Locatie: Wijkhuis Oost, Boerhaavelaan 79

Waar kunnen kinderen veilig en onder begeleiding buiten spelen en sporten? En vanaf welke leeftijd is het verantwoord om ze zelfstandig naar buiten te laten gaan? Deze en vele andere vragen komen aan bod tijdens de Familiemiddag (voor gezinnen met kinderen van 0-13 jaar). Het programma wordt verzorgd door beweegcoach Feike en de begeleiders van de Familiemiddag, de Lela's en Moeders informeren Moeders.


Weerbaarheidstraining voor jongeren

Woensdag 13 oktober, 18.30-19.30 uur

Locatie: Wijkhuis Oost, Boerhaavelaan 79

Weerbaar zijn is meer dan van je af kunnen bijten en jezelf kunnen verdedigen. Het gaat ook over zelfvertrouwen, zelfbeheersing en respect voor jezelf én de ander. 
De weerbaarheidstraining van DOCK wordt elke woensdagavond in het wijkhuis gegeven. Je kunt gratis en vrijblijvend meetrainen om te kijken of het wat voor jou is. 
Bij voldoende interesse kunnen er ook groepen voor volwassenen en senioren worden opgestart.


Ouderkamer: Veilig buiten spelen

Donderdag 14 oktober, 9.00-10.30 uur

Locatie: Wijkhuis Oost, Boerhaavelaan 79


Waar kunnen kinderen veilig en onder begeleiding buiten spelen en sporten? En vanaf welke leeftijd is het verantwoord om ze zelfstandig naar buiten te laten gaan? Deze en vele andere vragen komen aan bod tijdens het bezoek van beweegcoach Feike aan de ouderkamers van de drie basisscholen in Oost. Deze bijeenkomst is bedoeld voor ouders van leerlingen van De Singel, Kaleidoscoop en De Peperklip. Wil je erbij zijn? Bel of app naar de ouderconsulent van je school:
Bahar Canli (De Singel): 0648198592
Betül Yilmaz (De Peperklip): 0634296581
Safah Dabbagh (Kaleidoscoop): 0648394478


Mobiele wijktafel Omgeving Newtonplein

Donderdag 14 oktober, 18.00-20.00 uur

Locatie: Newtonplein en omgeving

In oktober worden er twee mobiele wijktafels georganiseerd rond het thema veiligheid en in het bijzonder woonoverlast (overbewoning, illegale kamerverhuur, herrie, burenruzie). Hierover kun je in gesprek met onder meer de wijkagent, wijktoezichthouder, jongerenwerkers en medewerkers van Toezicht & Handhaving en het Interventieteam Woonoverlast. Er wordt bij bewoners aangebeld maar je kunt ook langskomen. 


Hennepcontainer

Vrijdag 15 oktober, 9.00-16.00 uur

Locatie: Stadserf

In de hennepcontainer van Stedin kun je kennismaken met de wereld van hennepteelt en de gevaren ervan.
Hennepkwekerijen lijken misschien onschuldig maar kunnen een groot gevaar opleveren voor omwonenden. Zo kan amateuristisch afgetapte elektriciteit voor brandgevaar zorgen. Voor het opsporen van kwekerijen is de politie afhankelijk van tips van bewoners. Maar hoe herken je een hennepkwekerij? Een sterke hennepgeur is natuurlijk het meest duidelijke signaal, maar ook een constant zoemend of ronkend geluid en beslagen of afgeplakte ramen kunnen verdacht zijn.
Vermoedens van hennepteelt kun je melden bij de politie 0900-8844 of anoniem bij meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.


Eurowijs

Zondag 17 oktober, 13.30-16.00 uur

Locatie: Bibliotheek De Korenbeurs

Veilig met geld omgaan is zo makkelijk nog niet. Herken jij vals geld? Weet jij wat phishing mails zijn? Eurowijs helpt je om verstandig met geld om te gaan en oplichters te herkennen. Aanmelden kan via de website van Bibliotheek Schiedam. 


Mobiele wijktafel Omgeving Peperklip

Dinsdag 19 oktober 18.00-20.00 uur

Locatie: Omgeving De Peperklip

In oktober worden er twee mobiele wijktafels georganiseerd rond het thema veiligheid en in het bijzonder woonoverlast (overbewoning, illegale kamerverhuur, herrie, burenruzie). Hierover kun je in gesprek met onder meer de wijkagent, wijktoezichthouder, jongerenwerkers en medewerkers van Toezicht & Handhaving en het Interventieteam Woonoverlast. Er wordt bij bewoners aangebeld maar je kunt ook langskomen. 

WvdV meldkaart

Lees het wijkmagazine online!

Wijkmagazine Oost cover nummer1