Feike Kints is beweegcoach in de wijken Oost en Noordrand. Vanuit het programma Lekker Bezig Schiedam werkt hij aan een beweeg- en sportaanbod dat aansluit bij de behoeften van bewoners.

'Wij kunnen zelf nieuwe activiteiten opzetten, maar het liefst geven wij aanzet de aanzet en ondersteunen wij de huidige aanbieders of wijkbewoners om het verder op te pakken. Activiteiten die niet vóór maar dóór de wijk worden bedacht, zijn namelijk vaak succesvoller.

Sport neemt een belangrijke plek in mijn leven in. Ik heb veel verschillende sporten gedaan, waarvan een paar op hoog niveau. Het is een fijne manier om te ontspannen, het kan een uitlaatklep zijn en het is ook goed voor je lichaam en geest. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen in Oost te laten bewegen. Dit doe ik door samen met de sportverenigingen en de wijkschoolvereniging te werken. Maar het allerbelangrijkste is om de bewoners van Oost hierbij te betrekken.

Oost telt veel plekken waar kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen kunnen sporten en bewegen. Op de Krajicek Playground, oftewel Het Schieveldje, kunnen kinderen regelmatig onder begeleiding van sportcoaches sporten en bewegen. Spelen kan op Het Stoompje en in de natuurspeeltuin van Basisschool Kaleidoscoop, en verschillende organisaties in de wijk bieden activiteiten voor tieners en jongeren aan. Volwassenen en senioren die niet al te zwaar willen sporten maar toch actief willen blijven, kunnen terecht in de 'beweegtuin' op het Archimedesplein. Hier wordt jammer genoeg nog weinig gebruik van gemaakt. 

Mensen met een smalle beurs denken vaak ten onrechte dat zij zich sport niet kunnen veroorloven. Maar er is vaak verrassend veel mogelijk. Via de wijkschoolvereniging kunnen kinderen voor een sterk gereduceerd tarief lid worden van een sportvereniging. Bovendien kan bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur subsidie worden aangevraagd voor lidmaatschap van een sportvereniging of voor zwemlessen. Een aanvraag hiervoor moet worden gedaan via een erkend bemiddelaar. Hier kan ik bij helpen.'