facebook  twitter  youtube instagram

Ga je op 28 september mee op wijksafari door Oost? Aan de hand van zes actuele thema’s gaan we in klein groepjes de wijk in. Een leuke manier om niet alleen over de ontwikkelingen in Oost te praten, maar ze ook eens van dichtbij te bekijken. De wijksafari komt in de plaats van het wijkoverleg, dat vanwege de coronamaatregelen nog steeds niet in het wijkhuis kan worden gehouden.

We starten om 18.00 uur, want het wordt alweer vroeger donker. Voor een tasje met eten en drinken voor onderweg is gezorgd.

Dit zijn de thema’s:

1. Vaarwel buurt 15, welkom Nieuwe Wetenschappers
In 2015 verscheen een prachtige film vol verhalen over buurt 15, in het uiterste puntje van Oost. De afgelopen jaren heeft het gebied rond de Lidl een grote metamorfose ondergaan. Inmiddels wonen er nieuwe mensen, die nieuwe verhalen gaan maken. Corrie van de Berg en Anton van Eekelen van Woonplus leiden je rond langs de nieuwbouw van de Nieuwe Wetenschappers. Ontmoet de nieuwe bewoners en neem een kijkje bij de woningen die binnenkort worden opgeleverd.

Deze wandeling is volgeboekt. Je kunt jezelf aanmelden voor de wachtlijst

2. Van de kop van de Singel naar de Peperklip
Op Schieveste, achter het station naast het Lentiz LIFE College, verrijzen de komende jaren maar liefst drieduizend nieuwe woningen. Ook wordt er een woontoren op de kop van de Singel gebouwd en gaat het terrein rondom de Peperklip op de schop. Welke effecten hebben zulke grote bouwprojecten op de wijk Oost? Eelco van Diesen, projectleider binnenstedelijke projecten bij de gemeente, vertelt je er alles over tijdens een wandeling die van de kop van de Singel, achter het station langs naar de Peperklip leidt. Marian de Bock van architectenbureau Roorda en DB, laat zien hoe zij de Peperkliplocatie de afgelopen tijd een opfrisbeurt hebben gegeven.

3. Oost heel en schoon, doe effe gewoon!
De gemeente, Irado en betrokken bewoners doen er alles aan om de wijk heel en schoon te maken én te houden. Een flinke uitdaging die vooral ook veel vragen oproept. Waarom wordt er toch zoveel afval naast de containers bijgeplaatst? Hoe kunnen we het gedrag van bewoners veranderen? Wat is nu eigenlijk de definitie van schoon en heel en waar kijkt de gemeente naar bij het schouwen van locaties? In overleg met de groep wordt een aantal beruchte plekken in de wijk bezocht en kun je in gesprek met wijktoezichthouder Herman Kriek en afvalcoach en bewoner Natascha Visser.

4. Met andere ogen door Oost
Wie goed kijkt, kan in Oost de stedenbouwkundige kenmerken van het chique Amsterdam-Zuid herkennen. Bijvoorbeeld in de manier waarop de drie lanen en de groene singelstructuur zijn aangelegd. Jacqueline Verhees, landschapsarchitect bij de gemeente, vertelt over de visie van de stedenbouwkundigen die de wijk hebben vormgegeven. Samen met Ruurd Roorda, architect en bewoner van Oost, neemt ze je mee op een inspirerende wandeling. Na afloop zul je gegarandeerd blijvend met andere ogen naar de wijk kijken.

5. Natte voeten, droge koppen
In een aantal huizen in het Singelkwartier liggen de zandzakken klaar om het water tijdens een hevige stortbui buiten de deur te houden. Elders kampen woningeigenaren juist met wateronderlast, en worden de houten funderingen bedreigd door paalrot. Zeker nu als gevolg van de klimaatverandering de buien in Nederland van tropische proporties kunnen zijn, is het verstandig om de problemen vóór te zijn. Door bijvoorbeeld je tuin te ontstenen of je hemelwaterafvoer te ontkoppelen kun je zorgen dat het water beter weg kan. Roy Abdoelkarim, procesmanager riolering en stedelijk waterbeheer bij de gemeente, laat zien wat er allemaal nodig én mogelijk is om de voeten droog te houden en paalrot te voorkomen. Ook vertellen enkele bewoners welke maatregelen ze hebben getroffen.

6. Dat staat als een huis; de wereld van funderingsherstel
Veel woningen in Oost zijn slecht gefundeerd en verzakken elk jaar weer een stukje verder. Door funderingsherstel kan dit proces worden gestopt. Dat is echter een ingrijpende en vaak ook kostbare zaak. De afgelopen jaren hebben tientallen woningeigenaren zich tot het Servicepunt Woningverbetering gewend voor advies en ondersteuning. Ab van der Meer, projectleider funderingsherstel, neemt je mee langs een aantal locaties waar woningen weer als een huis staan en vertelt hoe een dergelijk traject in z’n werk gaat.

Mee op safari?
De wijksafari duurt van 18.00 tot 20.00 uur en je kunt deelnemen aan twee excursies. Er kunnen zes groepjes van zes personen, dus in totaal 36, deelnemen. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef hierbij s.v.p. door aan welke excursies je het liefst wilt meedoen (je top 4). We proberen de groepjes zo in te delen dat je in ieder geval één excursie naar keuze kunt bijwonen.

De excursies duren elk 55 minuten en starten op verschillende plekken in de wijk. Om 19.00 uur wordt gewisseld op het Van 't Hoffplein. Als er meer aanmeldingen zijn dan dat er plekken beschikbaar zijn, proberen we de excursie(s) op een latere datum te herhalen, bijvoorbeeld overdag in een weekend.

Uiteraard nemen we tijdens de excursies de RIVM-richtlijnen in acht.

Wijksafari FB event

A3 corona