Gratis plantjes voor geveltuintjes

De bewoners van de Hogenbanweg zijn de afgelopen jaren actief bezig geweest met het vergroenen van hun wijk, met name rond het zuidoostelijke puntje bij de hoek van de Hogenbanweg en de Rotterdamsedijk. Ze hadden al geveltuintjes aangelegd en plantenbakken geadopteerd, maar bewoner Binnert vond dat er nog meer mogelijk was.

Zijn aandacht werd getrokken door een brede, doodlopende stoep naast de ondergrondse afvalcontainers aan de Rotterdamsedijk. Deze kale tegelvlakte werd vaak gebruikt door ongenode gasten die er 's avonds hun auto parkeerden om muziek te luisteren, te snacken en te blowen, met het nodige zwerfafval als gevolg. Dit zorgde regelmatig voor overlast in de buurt. Binnert en zijn buren besloten dat het tijd was voor verandering en bedachten een plan om deze ruimte te transformeren in iets waar de buurt wél van zou kunnen genieten.

Na overleg en een goedgekeurd plan van de gemeente, kregen de bewoners toestemming om drie grote plantvakken aan te leggen, goed voor 24 vierkante meter groen. Binnert nam het initiatief en verwijderde zelf 200 stoeptegels, waarna Irado de plantvakken groef en er drie kuub aarde werd gestort. Vervolgens werd de ruimte gevuld met een mix van 35 inheemse plantensoorten, gekozen om insecten aan te trekken. Binnert werkte twee weken lang elke middag en avond om de tuin aan te leggen, waarbij ook nieuwsgierige buren spontaan aansloten. Zelfs kinderen en ouderen droegen hun steentje bij: drie jonge buurjongens hielpen met graven en een 82-jarige buurman fungeerde als projectopzichter. Het sluitstuk van de tuin is een pergola, gebouwd door Binnert, waar binnenkort klimrozen overheen zullen groeien.

De nieuwe tuin is inmiddels omgedoopt tot Buurttuin Oost, en vogels en insecten hebben hun weg naar de tuin al gevonden. Een plek die ooit een bron van ergernis was, is nu een prachtige groene oase geworden. Een mooi voorbeeld is van hoe bewoners hun buurt groener én saamhoriger kunnen maken.